Mandel mon amour

Mandelolja, på latin Prunus amygdalus dulcis, är en fantastiskt fin hudvårdande olja. Är den av bästa kvalitet blir huden alldeles sammetslen och perfekt återfuktad. För att göra marsipan mixar man mandel med socker, då tränger mandeloljan ut och vi får denna underbara väldoftande godsak! Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om mandelns historia, den har odlats i tusentals år, ända sedan bronsåldern, och var viktig i det antika Grekland och inom religionen, och nämns ofta i Bibeln. Men mer om dess spännande historia blir det en annan gång.

Mandelolja är en vegetabilisk olja som är mycket bra på att binda fukt i huden, den skyddar och tillför en massa viktiga hudvitaminer, då speciellt B-vitaminer som är livsviktiga för att bygga upp och hålla huden frisk. Det är en stabil olja, dvs. den härskar inte lätt och har en mycket bra sammansättning av fettsyror som huden gillar. Dr.Hauschka använder sig av ekologiskt odlad mandel från Spanien och Italien, den kallpressas sedan hemma i fabriken i Eckwälden i Tyskland enligt gamla, traditionella metoder. Man använder den som bas i många produkter, bland annat i den berömda Rengöringscremen där mandelmjöl från mald mandel tillsammans med fina vegetabiliska oljor och örter effektivt binder och suger upp smuts och orenheter ur porerna. 

Nu är det oktober och hösten är här på allvar, årstidsväxlingar är påfrestande för många och det sker också en förändring i huden. Luftfuktigheten sjunker och då får vi inte längre lika mycket fukt utifrån till huden, hudytan blir torrare. Vi behöver stödja den i denna växling i form av lite fetare och fylligare hudvård. Då vill jag varmt rekommendera en av Dr.Hauschkas relativt nya bodylotions som kom tidigare i år, nämligen Almond Body Moisturizer, och som är fullproppad med denna fina mandelolja. Den smälter in i huden som ett kroppssmör…

Renew your skin and spirit with daily body care that takes your senses on a journey. As the delicate fragrance of almond blossoms is bringing to mind the first stirrings of spring, the sensual note of the almond fruit sweeps us away to the warmth soaked Italian summer. Almond oil blended with extracts of soothing St. John’s wort and balancing Anthyllis smooth and fortify dry, sensitive skin. Quince and Marsh Mallow extracts balance your skin’s moisture levels, leaving it soft to the touch.

Visst låter det helt underbart? Jag kan inte med ord beskriva dess magiska doft, den måste upplevas och är i en klass för sig. Doftsättningen i alla Dr.Hauschkas produkter är utformade för att ge en aromaterapeutisk effekt på hela kroppen, huden och vårt sinnestillstånd, och därför inte bara för att ge en god doft. Utan den ska alltid påverka oss positivt. Jag får tacka Dr.Hauschkas egen parfymör Jörg Zimmermann för denna perfekta doftkomposition!

Förutom mandeloljan så vårdar den också med dessa godsaker som huden älskar:

 • Jojoba, avokado, oliv- och aprikoskärnolja
 • Sheasmör och macadamiaolja
 • extrakt av örterna malva, getväppling och johannesört balanserar
 • apelsinblomsvatten och extrakt från kvittenkärnor ger intensiv fukt

Något som är viktigt att tänka på när man smörjer huden i både ansikte och kropp med en kräm eller olja är att den alltid ska vara uppfuktad, antingen att man precis duschat eller tvättat sig, eller så fuktar man upp med lite vatten eller ansiktsvatten. För är huden torr har den mycket svårare att ta upp det man smörjer på den, fukt ”öppnar” upp.

Almond Body Moisturizer är certifierad med NaTrue Organic Cosmetics vilket betyder att den innehåller minst 95 % ekologiska råvaror. Den är också anpassad för veganer då den inte innehåller bivax.

Här kommer resten av bodylotiongänget, de presenteras i stigande ordning med Almond sist som är den fetaste:


5 reaktioner på ”Mandel mon amour

 1. Hej!

  Jag skulle vara oerhört tacksam om du skulle kunna svara på en fråga. Jag har läst och hört fler gånger att huden ska vara fuktig när man smörjer den med olja (precis som du skrev i texten här). Men när jag smörjer med tex mandelolja på fuktat ansikte efter dusch så får jag fler finnar än om jag smörjer på torr hud. Jag har testat detta åtskilliga gånger med samma resultat. Vad kan det bero på? Hur fuktig ska huden egentligen vara?

  Tack för en superbra blogg!

 2. vilket härligt inlägg, man blir inspirerad och vill springa till affären direkt. Mera av sådana här inlägg om Hauschkas produkter för då känns det extra ”gött” när man smörjer in sig. Kram

 3. Olja på torr hud fungerar lite uttorkande, därför kan man t.ex använda Dr.Hauschkas Ansiktsolja torr på en väldigt fet hud för att få den effekten.

  Men det låter lite mysko det som händer dig med mandeloljan, kanske att mandeloljans fettsyresammansättning inte passar din hud optimalt då vi alla är så olika, och kanske behöver lite torrare oljor. Huden behöver inte vara dyblöt när man smörjer, bara fuktig av ansiktsvatten, känner man att oljan kanske inte riktigt vill gå in så fuktar man bara med mer a-vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.