Grattis Elisabeth Sigmund 98 år idag!

Idag fyller Dr.Hauschkas ”moder” och medgrundare hela 98 år! Än idag förmedlar hon sina samlade kunskaper och ger råd till Wala, Dr.Hauschkas moderbolag, i alla ämnen som berör Dr.Hauschkas produkter och behandlingar. 1969 introducerade hon den klassiska Dr.Hauschka behandlingen, och 1971 utbildade hon den allra första Dr.Hauschka terapeuten.

Elisabeth Sigmund föddes i Wien 1914. Hon var en talangfull student som slutade skolan för att ta en medicinsk examen trots de hinder som fanns för kvinnor på den tiden. Hon var tvungen att överge sina medicinska studier på grund av sjukdom men blev alltmer intresserad av hudvård som hon ansåg var en undervärderad aspekt av människors hälsa.

Senare gav hon sig iväg för att studera traditionell europeisk, nordafrikansk och asiatisk kosmetik med ett särskilt intresse i deras historiska relationer med religion, andlighet och kulturell identitet. När Sigmund upptäckte antroposofin och dess läror av Dr.Rudolph Steiner hittade hon en gemensam grund mellan dessa kulturella traditioner. Steiner sa en gång, ”ett föremål för skönhet är något som avslöjar dess inre väsen i dess yttre form”. Det var dessa ord som inspirerade henne till att börja utveckla en helhetssyn på hudvård som skulle lyfta fram hudens hälsa som ett medel för att uppnå yttre skönhet.

Efter andra världskriget flyttade Elisabeth och hennes man till Stockholm där Elisabeth öppnade en skönhetssalong där hon fortsatte att experimentera med holistiska botaniska hudvårdspreparat och ansiktsbehandlingar. Vid den tidpunkten introducerade en vän henne för arbetet och produkterna från Wala vars naturläkemedel och preparat baserades på grundsatserna och metoderna i antroposofisk medicin och enligt biodynamisk odling. Hon började beställa preparat från Wala för att tillverka sina egna hudvårdsprodukter och resultaten var över förväntan.

Det var omkring samma tidpunkt som hon blev inspirerad av den danske Dr.Vodder till att undersöka sambandet mellan lymfsystemet, hälsa och skönhet. Elisabeths unika syn på lymfstimulering var en omvandling av Dr.Vodders lymfdränage som kompletterade hennes unika hudvårdspreparat. Det i kombination med den antroposofiska betoningen på rytm utvecklades till en unik terapi som idag är känd som Dr.Hauschkas klassiska behandling. Efter att ha utbytt idéer via brevväxling angående ett system för holistisk hudvård bjöd Dr.Rudolf Hauschka ned Elisabeth Sigmund till Tyskland 1964 och de startade arbetet med att utveckla en serie holistiska antroposofiskt baserade hudvårdsprodukter. 1967 lanserades de allra första Dr.Hauschka produkterna: Rengöringscreme, Ansiktsvatten och Rosencreme.

Här kan du läsa mer om Elisabeth och hennes fantastiska karriär, och här en mycket intressant intervju.

Stort Grattis Elisabeth!


En reaktion på ”Grattis Elisabeth Sigmund 98 år idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.